Even geduld...
Schrijf een recensie
Message icon
Duurzaam plekje
Honden welkom
Het Aardhuis
Restaurant
vanaf 1 persoon
vanaf € 2 drankje
Ga naar de website

Historisch bezoekerscentrum en restaurant op de Veluwe

Wandelen, wild spotten en na afloop een bitterbal bij de borrel? Dat kan bij Het Aardhuis in Apeldoorn, een modern ingericht jachtchalet bovenop de honderd meter hoge Aardmansberg. In de bossen aan de voet van deze ‘berg’ leven herten, reeën en roodborstjes. Eekhoorntjes klauteren vrolijk voorbij een kloppende specht. Het Aardhuis is naast restaurant ook bezoekerscentrum; een stijlvolle entree van Kroondomein Het Loo. Hier begin je je wandeling met informatie verzamelen en sluit je in stijl af met een stamppot of stoofpotje.

Bezoekerscentrum bij Kroondomein het Loo

Hoe herken je je favoriete hert, wie zijn de bij Het Aardhuis wonende Aardmannen die in het donker de bezoekers de stuipen op het lijf jagen en wat doet een plant op de rode lijst? Wat zijn wintervlinders en ooit gehoord van ijshaar?

Op de eerste verdieping van het historische gebouw geven interactieve zuilen, gastheer André Donker of een van de aanwezige gidsen je graag antwoord. Nog net niet in de achtertuin van het buitenverblijf van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima word je snel wijzer over het op het Loo aanwezige wild.

Het Aardhuis restaurant

Daar waar ‘s avonds in de luwte van Het Aardhuis de herten leven, serveert chefkok Hans Winter overdag zijn met sinaasappelschillen op smaak gebrachte wildschotels. Hij laat hertenham twaalf maanden drogen en schenkt kopjes overheerlijke bouillon van bospaddestoelen. Binnen proef je de sfeer van de omliggende natuur. Hier en daar hangt een gewei. Op met wol beklede banken geniet je aan houten tafels van een jachtbittertje, een Aardhuisplank of een stoofpotje met rösti en rode kool (alle gerechten worden aangepast aan het seizoen). Wat lekkers voor thuis? Neem Veluwse lekkernijen als hertenpaté, wildzwijnsalami, ragout of het op eigen wijze door de chefkok gemaakte wildstoofpotje mee. Gegarandeerd nagenieten!

Een dagje uit op de Veluwe?

Het Aardhuis is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Kroondomein het Loo op de Veluwe. Vanaf het bezoekerscentrum starten wandelingen van verschillende lengtes door het Aardhuispark. Ruim honderd kilometer wandelroutes zijn al voor je uitgezet. Onderweg kom je langs wildobservatieplaatsen waar je een grote kans hebt op het zien van dam- en edelherten. Na uren turen is het heerlijk opladen bij het Aardhuis.

Ga naar de website
Tip!

Het Aardhuis organiseert regelmatig leuke activiteiten, aangepast aan het seizoen: stamppot wandelingen, burlende hertentochten inclusief wildbuffet, excursies met een boswachter en… Kijk regelmatig even op de website van het Aardhuis.Het Aardhuis Aardhuis 1, 7346 AA Hoog Soeren

Thema's uit dit plekje
Als je dit plekje leuk vindt, dan vind je deze plekjes ook leuk: