Even geduld...
Lezen
Plekjes
Informatie
lezen
Plekjes
bekijken
Hollandse waterlinies
Nederland heeft een flink aantal bijzondere verdedigingswerken, waarvan er zelfs een onder Werelderfgoed van UNESCO valt. Ontdek de Hollandse waterlinies, een leuk en leerzaam dagje uit.

Indrukwekkende forten en waterwerken

Meer »

Over de Hollandse waterlinies

Om ons land, en belangrijke doelwitten, te verdedigen werden er in het verleden militaire verdedigingswerken gebouwd. Forten, vestingsteden en bunkers moesten ons beschermen tegen vijandelijke aanvallen. Een belangrijk verdedigingsmiddel was water. Hele stukken land werden onder water gezet om stad & land te verdedigen. Deze zogeheten waterlinies zijn nu nog altijd goed zichtbaar in het landschap en interessant om te bezoeken.

Een kanon voor een fort met grote toegangspoorten in Den Helder

De bekendste Hollandse waterlinies

Een van de beroemdste waterlinies is de Stelling van Amsterdam, werelderfgoed van UNESCO. Uniek is dat deze Stelling gedeeltelijk binnen een ander UNESCO werelderfgoed ligt: De Beemster. De Stelling van Amsterdam bestaat uit maar liefst 46 forten en batterijen, dijken en sluizen. Wil je er meer over weten? Bezoek het bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam op forteiland Pampus.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste Rijksmonument van Nederland én deze linie is genomineerd voor Werelderfgoed van UNESCO. De meeste forten die bij de waterlinie horen hebben een nieuwe bestemming gekregen. Bij Fort aan de Klop ben je welkom voor je familie-uitje, reünie, vriendenweekend of bruiloft. Fort bij Vechten herbergt het waterliniemuseum. Ook andere forten hebben een hedendaagse invulling. Zo is Fort Resort Beemster tegenwoordig een wellness & spa met hotel.

Bord met informatie over het bunkerpad

Een bijzonder dagje uit

Eeuwenlang hebben de forten langs de waterlinies ons beschermd tegen vijandelijke aanvallen. Wanneer je rondloopt bij een van de forten zie je nog duidelijk de sporen van het verleden. Indrukwekkend! Maar deze groene oases aan de rand van de stad, op het platteland of langs het water hebben nog veel meer te bieden. Een groot aantal van de historische verdedigingswerken heeft een nieuwe bestemming gekregen.

Leer meer over onze geschiedenis en ontdek de waterlinies. Erg leuk voor een dagje uit. Afwisseling genoeg!

Vlaggetjes met op de achtergrond een fort met terras ervoor


Ook leuk om te lezen:
Dagje uit: Fort Uitermeer in Weesp Beleef een spannende dag rond Fort Uitermeer bij Weesp (onderdeel van de Stelling van Amsterdam), met de escaperoom voor het hele gezin. Liesbeth Eropuit: Ontdek de forten van de waterlinies Eeuwenlang dienden waterlinies als verdediging. Nu hebben de forten vrijwel allemaal een nieuwe bestemming gevonden. Nieuwsgierig? Lees er meer over! Liesbeth Eropuit: Van fort naar fort langs de Vecht Op zoek naar een bijzonder dagje uit op Hollandse bodem? Ontdek de Hollandse Waterlinie en verken per lelijk eendje de forten langs de Vecht. Liesbeth Eropuit: Ontdek de (Nieuwe) Hollandse Waterlinie Een van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: het Fort bij Vechten. Ontdek het fort, wandel over 't bunkerpad, bezoek het Waterliniemuseum. Liesbeth Eropuit: Een dagje zon, zee en fort Pampus Op zoek naar een bijzonder dagje uit op Hollandse bodem? Ontdek de Hollandse Waterlinie! Ga naar Fort Pampus in combinatie met Naarden. Liesbeth Ontdek: De Kop van Noord-Holland In het uiterste puntje van Noord-Holland ligt een bijzondere regio, aan drie kanten omringd door zee. Dit is de Kop van Noord-Holland. Marleen Ontdek: Werelderfgoed UNESCO de Beemster De Beemster in Noord-Holland is een beschermd gebied, UNESCO werelderfgoed. Uniek in de wereld. Ontdek de leukste tips! Marleen Eropuit: Toeren met een lelijk eendje Een tof dagje uit waar iedereen blij van wordt? Ga toeren met een lelijk eendje door Laag Holland, ten noorden van Amsterdam. Dikke pret gegarandeerd. Marleen

Indrukwekkende forten en waterwerken

Nederland heeft een flink aantal bijzondere verdedigingswerken, waarvan er eentje onder Werelderfgoed van UNESCO valt. Ontdek de Hollandse waterlinies.