Even geduld...

Stel je eens voor: een landschap zo groen als je het zelden hebt gezien. Pittoreske dorpjes, oude landgoederen, bos en heide. Een rivier die zich kronkelend een weg baant door het schitterende landschap waarin vervlogen tijden nog tastbaar zijn. En natuurlijk volop ruimte en rust. Welkom in het Vechtdal van Overijssel, waar niet alleen het landschap verrassend mooi is, ook culinair vind je hier volop verrassingen.

dmVjaHQgMg==

Het Vechtdal verkennen

Ik geef het direct toe. Voor ons speciale weekendje in het Vechtdal beschikken we over e-bikes. Ik heb daar gemengde gevoelens over. Schaam me misschien wel een beetje, als ik erover vertel. Alhoewel begin vijftig zijn wij heel fit en fietsen we altijd op onze normale sportieve fietsen! Voor ons nog geen hulpmiddeltjes maar gewoon lekker zelf op de pedalen. Na dit weekend praat ik wel anders. Een e-bike is top! Het fietst heel relaxed en het vergroot simpelweg het aantal kilometers wat je op een dag kunt trappen. En dat is op zo’n prachtige plek als het Vechtdal wel heel fijn; je wilt immers zoveel mogelijk zien, beleven en ervaren.

RmlldHNwYWFsS2FhcnQgbWV0IHNsZXV0ZWxz

Het Vechtdal is een gebied wat zich uitstrekt langs de Vecht tussen de Duitse grens richting Zwolle en Staphorst. Je kunt er heerlijk fietsen en wandelen en de natuur is nog ongerept en puur. In de regio zijn een aantal middelgrote steden te vinden zoals Ommen, Hardenberg en Dalfsen. Wij gaan culinair Vechtdal ontdekken en bezoeken een aantal absolute parels.

De route

Op de website van Verrukkelijk Vechtdal vind je verschillende culinaire routes die je kunt volgen, of je nu op de fiets bent of lekker gaat wandelen. Wij bepalen aan de hand van de kaart ‘Smaakfietsroutes rond Hardenberg’ en de daarop vermelde hightlights onze richting. We bezoeken o.a. de bessentuin, echt zo geweldig! En met onze e-bikes fietsen we met gemak zo’n 50 kilometer.

QXNwZXJnZXM=

Aspergeboerderij Nijenhuis

Als je denkt dat de provincie Limburg het alleenrecht heeft op aspergeteelt, heb je het goed mis. Door de perfecte grond groeien asperges in het Vechtdal ook als kool. Wij gaan op bezoek bij aspergeboerderij ‘Het Nijenhuis’. Enthousiaste eigenaar Jan vertelt ons honderduit over de aspergeteelt, het plukken, oftewel het steken, de schilmachines en de verkoop. De familie Nijenhuis is al sinds 1986 bezig met de teelt van asperges. Een intensieve groente! Het vergt niet alleen veel voorbereiding en inzet, ook het oogsten is handwerk. Op de 6 hectare grond van de boerderij worden jaarlijks zo’n 8000 kilo asperges geoogst. Deze worden verkocht aan de horeca in de omgeving, maar ook in de boerderijwinkel vindt deze koningin van de groente gretig aftrek.

V2lua2VsIEFzcGVyZ2Vib2VyZGVyaWo=

Aspergeboerderij Nijenhuis – Rheezerweg 127, 7795 DB Diffelen
Asperges worden geoogst tussen begin april en Sint Jan op 24 juni. De boerderijwinkel is tijdens het seizoen geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00-18.00 en op zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Restaurant de Bokkepruik

Met hooggespannen verwachtingen stappen we over de drempel bij restaurant de Bokkepruik in Hardenberg. Best een beetje spannend, eten in een restaurant met een Michelinster. En niet zomaar een ster, de Bokkepruik heeft deze al sinds 1989 in bezit. En dat zegt natuurlijk wel wat over de continuïteit in de kwaliteit van het eten, de entourage en de bediening.

Qm9ra2VicHJ1aWsgYmlubmVuIDE=

We worden niet teleurgesteld. De ontvangst is informeel, de inrichting warm en sfeervol en onze gastvrouwen vriendelijk. We kiezen voor het viergangenmenu met bijpassend wijnarrangement en kijken reikhalzend uit naar het eerste gerecht. De amuse die nog voor het diner wordt geserveerd, zet de toon: simpel, prachtig opgediend en verfijnd van smaak; niet te beschrijven hoe lekker. Dat is direct de opmaat voor de rest van het diner.

Denk … in champagne gemarineerde kabeljauw, zeeduivel met kokkels, brique met bospaddestoelen en als dessert een combinatie van rababarber, witte chocolade, marshmallow en spongecake …. loopt het water je al in de mond?

S2FiZWxqYXV3IGJva2tlbnBydWlrQm9rZW5wcnVpayBKZXJvZW4=

De Bokkepruik is een plek om zeker nog eens terug te komen. Niet alleen om het eten, maar zeker ook om de locatie. Het restaurant is gevestigd in een voormalige stalhouderij en herberg. Lang gelegen deed de postkoets de herberg aan om van paarden te wisselen en de reizigers een bord en bed te bieden. Bij goed weer zit je heerlijk buiten; het restaurant wordt omringd door een grote tuin met eeuwenoude bomen.

Hotel/restaurant de Bokkepruik – Hessenweg 7, 7771 CH Hardenberg

QW5zaWNodGthYXJ0

Restaurant De Rheezerbelten

Midden in het groen vind je restaurant De Rheezerbelten. Het restaurant bestaat uit twee delen. Aan de ene kant zit een pannenkoekenhuis en aan de andere kant is een bistro gevestigd. En of je nu binnen of buiten eet, een pannenkoek bestelt of voor eendenborst gaat, bij De Rheezerbelten draait alles om genieten. Trouwens, een pannenkoek wordt in dit restaurant nog op ambachtelijke wijze gebakken. De keuze is enorm. Zoet, hartig, met ragout, streekspecialiteiten, alles is mogelijk. Hoewel de geur van pannenkoeken bijna onweerstaanbaar is, gaan wij voor toch voor een gerecht van de bistrokaart. De zalm met risotto van parelgort en de asperges zijn vers en smakelijk. Een heerlijk glaasje wijn erbij maakt de lunch in dit gastvrije restaurant compleet.

Restaurant De Rheezerbelten – Grote Beltenweg 1, 7771 SX Hardenberg

QmVzc2VuIHBsdWtrZW4=

De Bessentuin

Jan van de aspergeboerderij tipt ons om naar de Bessentuin in Brucht te fietsen. De tuin bestaat al 15 jaar en is ooit begonnen als blauwbessenkwekerij. Momenteel groeien er ook rode, zwarte en witte bessen, frambozen, bramen, en rode en groene kruisbessen. Bij aankomst krijg je een emmertje en mag je zelf aan de pluk. En dat is me een relaxed karweitje; je komt helemaal tot rust. Na het plukken wordt jouw oogst afgewogen en betaal je precies wat je hebt geplukt. Leuk ook dat er bij de tuin een winkeltje is waar allerlei producten die in de tuin geoogst of gemaakt zijn worden verkocht. Ik kan de verleiding niet weerstaan en koop een heerlijke bessenlikeur en wat potjes jam.

De Bessentuin – Bruchterbeekweg 26, 7696 BA Brucht

RnJhbWJvb3M=RnJhbWJvemVuIGluIGJha2pl

Naast deze culinaire ontdekkingen heeft het Vechtdal nog veel meer voor je in petto. We hebben tijd te kort voor de kaasboerderij, de wijngaard in het Reestdal, de theeschenkerij van RozemArrie… Een weekendje boeken is dus zeker aan te bevelen!

Ontdek onze favoriete plekjes in het Vechtdal

U3RyZWVrcHJvZHVjdGVu

Als je dit plekje leuk vindt, dan vind je deze plekjes ook leuk: