Even geduld...

Als er iemand iets weet over vakantievoorpret dan zijn het de Italianen wel. Een Italiaan lijkt namelijk te beschikken over een fulltime vakantiegevoel. Het sleutelwoord hiervoor is “pazienza” (geduld). Want waar in het verkeer het Italiaanse temperament in alle hevigheid opspeelt, maken ze zich over de meeste andere dingen niet zo druk.

Overal nemen Italianen de tijd voor. Of het nu gaat om het begroeten van de buurman met een paar hartelijke kussen of het maken van één van hun befaamde pastasauzen, haast lijken ze hierbij niet te hebben. En het weer…? Tja daarmee komt het sowieso wel goed. Ga jij deze zomer naar Italië en is het voorpret seizoen geopend? Neem om te beginnen dan een voorbeeld aan de Italianen en doe alvast een stapje terug.

SXRhbGlhYW5zIHN0ZWVnamU=

Online pret

Ciaotutti.nl is voor tutti over tutto. Taalcursussen, recepten en tips over de mooiste Italiaanse dorpjes. Alles vind je hier, vergezeld van de mooiste foto’s en verhalen van ervaringsdeskundigen is het misschien wel de meest complete website over Italië.

Het is dat ze haar online magazine niet in het Italiaans kan maken anders zou ze het doen. Franska van Franska.nl is in een vorig leven waarschijnlijk Italiaanse geweest. Haar liefde voor Italië komt op haar site uitvoerig aan bod. Of het nu gaat over Italiaans design, gelato of mooie piazza’s alles vind je onder het kopje ‘la Dolce Vita’

andiamomarche.nl is van Lisette Rienks – professioneel flierefluiter en barista – en Michiel Kloppenburg – illustrator en fotograaf. Ze delen hun liefde voor de mooie nog onontdekte en pure regio de Marken. Hier vind je citytrips voor de charmante steden en dorpjes. En is er ergens een festival of feest, dan vind je het op deze site! (ook leuk om te volgen op Instagram)

bGllZmRlIGluIHJvbWU=c2Nvb3Rlcg==

Boeken en Films

Geen film maar wel de moeite waard om (in de herhaling) te kijken; Gort over de grens. Deze Francofiel in hart en nieren is stiekem een beetje verknocht aan Italië en gaat in een aantal afleveringen van het noorden van het land tot in het puntje van de hak van de laars op zoek naar het geheim van la Dolce Vita. Op een losse informatieve manier laat Ilja Gort ons kennis maken met de passie die de Italiaan overal in weet te leggen. En dat werkt aanstekelijk!

Manuela Darling-Gansser is mijn favoriete kookboekenschrijfster! Weliswaar van oorsprong uit Zwitserland maar haar boeken; Herfst in de Piemonte, Lente in Sicilië en onder de Olijfboom zijn een waar Italiaans feestje. In deze boeken leer je niet alleen de mediterrane recepten, maar ook alles over Italiaanse passie en traditie. Na het lezen van deze boeken is het plannen van een reisje of het geven van een dinertje onvermijdelijk.

De vakantie is de beste tijd om je helemaal te verliezen in een roman. Zie jij jezelf al zitten in de schaduw van de olijfboom met een glaasje wijn. Neem dan “Een liefde in Rome” mee. Verschillende liefdesverhalen spelen zich af in de stad van de liefde. Het perfecte vakantieboek!

Muziek

Waar ik in Nederland een grondige hekel heb aan zoetsappige smartlappen kan ik van Italiaanse amore geen genoeg krijgen. Dus: Lasciatemi Cantare… Luidkeels in de auto met het raampje open werkt trouwens het beste… Op Ciao Tutti vind je fijne Spotify lijsten met Italiaanse zomerhits om er zo lang mogelijk van te genieten.

Culinair

In heel Italië bestaat er een ritueel wat we, als je het mij vraagt, per direct zouden moeten importeren naar Nederland. Het ‘aperitivo’ is een avondborrel om de dag te eindigen en de avond met zoveel mogelijk familie en vrienden te openen. Aperitivi komt ten slotte niet voor niks van het Italiaanse woord voor ‘open’. En bij een opening horen lekkere hapje en drankjes. Mijn zomerfavoriet is absoluut een Spritz Aperol. Meng een borrelmaat Aperol met een beetje prosecco en bruisend water. Wees niet zuinig met de ijsklontjes en voeg een schijfje sinaasappel toe. Feestelijker kun je de avond niet beginnen.

P.s: Voor degene die niet kunnen wachten tot borreltijd bij Dille en Kamille hebben ze Spritz snoepjes.

Wat betreft de hapjes; hoe simpeler hoe beter! Olijven, tomaat in kleine blokjes met wat balsamico of een heerlijk Italiaans kaasje; alles werkt! Het gaat om het moment en de mensen om je heen dus wie weet kan het ook wel met plakjes leverworst.

VGVycmFzIGluIEl0YWxpZSA=

Voorproeven

Buiten de deur alvast het Italiaanse sfeertje proeven? In Beesd zit het Italiaanse restaurant Jamma Já. Door het magazine Italië uitgeroepen tot de beste Italiaan van Nederland!

Nog geen vakantie geboekt?

Zin gekregen om te gaan genieten in La Bella Italia? Een paar bijzondere plekjes hebben nog een gaatje vrij deze zomer. Neem contact op met de eigenaar om de mogelijkheden te bespreken.