Even geduld...

Je kinderen ‘entertainen’ en om je heen hebben tijdens de zomervakantie is af en toe een hele opgave. Soms gaat alles van een leien dakje, maar er zijn dagen dat je je kinderen wel achter het behang kan plakken. Dat je er van baalt dat ze alleen maar op de bank hangen met hun tablets en telefoons. Dat Netflixen het enige is dat ze nog leuk vinden en dat ze niet meer naar buiten te krijgen zijn, ookal is het stralend weer. Gelukkig is er een hele leuke oplossing, die niet alleen jij maar ook je kinderen geweldig vinden. Boek een zeilvakantie voor je kinderen bij ‘t Garijp in Friesland. Gegarandeerd een succes!

Toen ik nog jong was, was ik best wel een beetje jaloers op kinderen die op zeilkamp gingen in Friesland. Het avontuur, het plezier, nieuwe ervaringen, ik wilde ook heel graag. Het is er alleen nooit van gekomen. Toen onze dochter onlangs uitgenodigd werd om een paar dagen te komen zeilen in Friesland, was ik bijna nog enthousiaster dan zij. Alle hens aan dek, dat wordt dikke pret!

Hijs de zeilen bij Zeilschool ‘t Garijp

Wat een bof, dochterlief gaat niet alleen een paar dagen zeilen, het is ook nog eens prachtig weer tijdens haar zeilweekend. Met de auto volgeladen rijden we, vriendinnetje mee, naar Goingarijp, naar Zeilschool Garijp. Deze zeilschool aan de rand van het Sneekermeer bestaat inmiddels 50 jaar en heeft al heel wat kinderen enthousiast weten te maken voor de zeilsport. Niet alleen voor zeilkampen, maar ook dé plek in Friesland om te leren suppen, kiten en windsurfen. Voor een korte of lange vakantie, voor jong en oud. Ook volwassenen kunnen hier een (individuele) zeilcursus boeken, alles onder begeleiding van erkende instructeurs. Ik laat ‘Peppie en Kokkie’ dan ook met een gerust hart achter, in de handen van ervaren instructeurs. Zonder telefoon, ze ‘moeten’ zich de komende dagen met elkaar en spelletjes vermaken.

Zeilschool Garijp heeft cursussen voor alle leeftijden. De allerkleinsten beginnen in een optimist, ben je al wat ouder dan stap je met een instructeur en medezeilers in een Valk. Supergezellig en leerzaam. Na een stuk theorie lekker het water op. ‘s Ochtends bij het ontbijt maak je een lunchpakket klaar en daar ga je, op naar het Sneekermeer. Trossen los, hijs de zeilen!

Vanuit de tweehonderd jaar oude verbouwde boerderij in Goingarijp vaar je binnen enkele minuten het Sneekermeer op. De ligging is echt perfect voor een toffe outdoor vakantie op en aan het water.

Op zeilkamp in Friesland

De eerste vaaruren maken in een Optimist? Of een Topaz Uno of Laerling besturen? ’t Garijp leert kinderen de fijne kneepjes van het zeilen. Afhankelijk van leeftijd en ervaring worden de kinderen ingedeeld in groepjes waarin ze theorie leren en het water op gaan. Alle groepen ontbijten gezamenlijk, waarna er onder begeleiding van de instructeurs de zeilen worden gehesen. Er wordt gezeild tot een uur of vijf. Daarna is er een uurtje vrij tot het gezamenlijke avondeten. Elke avond staan er andere activiteiten op het programma, georganiseerd door de instructeurs. Geen dag is hetzelfde!

Na twee volle dagen op het water (van 09.30 tot 17.00 uur met slechts een tussenstop voor de lunch) stapt onze dochter van boord. ‘Mijn kont, ik kan echt niet meer zitten!’ zijn haar eerste woorden om vervolgens enthousiast en blij haar verhaal te vervolgen. ‘Mama, het is echt heel leuk, ik mocht de zeilen hijsen en we gingen voor de wind en… ‘.  Ze zit vol verhalen die ik op weg naar huis te horen krijg. Over de leuke spelletjes die ze met elkaar hebben gedaan, de tafeltennis- en voetbaltafel, de gezelligheid op de slaapzaal, het lekkere eten ‘s avonds aan lange tafels, de theorie, het zeilen, haar houten kont… en haar telefoon die ze geen seconde gemist heeft.  Ze is overstag, volgend jaar weer!

Suppen, waterskiën en windsurfen bij ‘t Garijp

Naast zeilen is er zoveel meer te doen. Liever leren windsurfen? Kinderen vanaf 12 jaar zijn welkom tijdens een windsurfkamp. Is jouw kind stoer en vindt hij/zij het leuk om te leren waterskiën of wakeboarden? Snel aanmelden maar!

Windsurfen, zeilen, suppen, kitesurfen…. het Board Camp is de ultieme combinatie van gave en stoere watersporten die jouw kinderen onder de knie kunnen krijgen. Echte waterliefhebbers tussen 12 en 18 jaar gaan het avontuur aan en leren in een week tijd alle in’s en out’s over deze verschillende watersporten.
Praktische informatie:

Wat? Watersportcentrum ‘t Garijp
Waar? It String 7, 8511AB Goingarijp
Voor wie? voor waterratten vanaf 7 jaar
Prijs vanaf: € 230,- voor een minikamp

TIP: vind je je kind nog te jong om een paar dagen op kamp te gaan? Verblijf zelf bij een Bijzonder Plekje in de buurt en laat je kind overdag deelnemen aan het zeilkamp en ‘s nachts lekker ‘thuis’ slapen.

Ontdek ook deze plekjes: